شیشه سکوریت
شیشه سکوریت که به آن شیشه نشکن و یا شیشه میرال نیز می گویند، نوعی شیشه با مقاوت بالا می باشد که در طی یک عملیات حرارتی بر روی شیشه های معمولی به دست می آید.
فرایند سکوریت کردن شیشه :
سکوریت کردن یک فرایند عملیات حرارتی است که بر رویشیشههای ساختمانی انجام میشود . این فرایند را میتوان بر روی شیشههای رنگی ، رفلکتیو ، چاپ شده و یا لعاب خورده نیز انجام داد . این نوع شیشه که محصولی از شیشه پنجره، رنگی، رفلکس دار ، چاپ شده و یا لاکی میباشد .
عملیات حرارتی :
عملیات حرارتی از گرم کردن یکنواخت جام شیشه تا دمای نرمی شیشه (بالای ۷۰۰ درجه سانتی گراد) میباشد . شیشه گرم شده بوسیله دمیدن هوای سرد به هر دو سطح شیشه سریعاً سرد میگردد . در این فرایند شیشه را تا مرحله نرم شدن در بالای ۷۰۰ درجه سانتی گراد حرارت داده ، سپس سریعاً به دو سمت شیشه هوای بسیار خنک وزیده میشود . در مرحله سرد سازی شیشه ، لایههای بیرونی آن سریع تر از لایههای داخلی خنک میگردند که این امر موجب استحکام شیشه میگردد .
در خلال سرد شدن، سطوح شیشه سریع تر از مرکز آن سرد شده که موجب ایجاد تنشهای دائمی و در نتیجه استحکام شیشه میگردد .
کورههای حرارتی نیز به دو صورت کانوکشن و المنتال میباشند . کورههای المنتال کورههای هستند که گرما با المنت به شیشه القا میگردد . کورههای کانوکشن به نسبت گرانتر از المنتال بوده ولی به دلیل القای گرما به وسیله گرمای هوا ی درون کوره سکوریت یکدستتر و بهتری به دست خواهد آمد .
موارد استفاده شیشه سکوریت:
هنگامی که پارامترهایی از قبیل مقاومت مکانیکی ، ایستایی و ایمنی اهمیت پیدا می کند از شیشه سکوریت استفاده می شود ، از جمله موارد استفاده از شیشه سکوریت می توان در صنعت خودروسازی ، لوازم خانگی و معماری وساختمان اشاره نمود که به تفکیک به هر کدام از این مباحث می پردازیم :
صنعت خودرو :
همانطور که می دانید خودرو از مهمترین و پر کاربرد ترین وسایل حمل و نقل امروزی محسوب می شود بدین جهت طراحی، ایمنی و قدرت آن از مهمترین شاخص های سازندگان می باشد ، صنایع خودرو سازی برای بالا بردن کیفیت محصولات و ایجاد ایمنی بیشتر از شیشه ی سکوریت درباز شو های کنار و عقب خودرو وشیشه لمینیت ( نشکن )برای شیشه ی جلو خودرو استفاده می کنند.
لوازم خانگی:
در لوازم خانگی شیشه توسط ماشین آلاتی اعم از واترجت ، سی ان سی ، دستگاه های چاپ تمام اتوماتیک، دستگاه های برش اتوماتیک و… می توانند برش خورده محصولاتی مانند سینک ، فرتوکار ، اجاق گاز رومیزی ، هود ، یخچال اجاق گاز ، ترازو و سایر شیشه های طرح دار و تزئینی را به وجود می آورد.
معماری:
پرمصرف ترین و پر کاربرد ترین مصارف شیشه سکوریت را می توان در منازل مسکونی ، اداری، تجاری و فرهنگی تحت عنوان پارتیشن ،درب ورودی ، لابی ، دوردوشی ، دودبند ، آب نما شیشه ای و … مشاهده نمود که قابلیت اجرا بدون فریم و با فریم با توجه به سلیقه کارفرما و ابعاد فضا را دارا می باشد.
نکته ی حائز اهمیت دیگر در باب شیشه سکوریت عدم فرم دهی و برش بعد از عمل سکوریت کردن می باشد تمام این فرآیندها می بایست قبل از سکوریت کردن بر روی شیشه ی خام اجرا شود.
تفاوت شیشه سکوریت و شیشه معمولی :
1) استحکام و امنیت :
مهمترین تفاوت شیشه سکوریت و شیشه معمولی در استحکام و امنیت بالاتر شیشه سکوریت می باشد. به عبارت ساده تر ، شیشه سکوریت با ضخامت یکسان ، مقاومتر بیشتری ( حدود 4 برابر بیشتر) در اثر فشار و ضربه از شیشه معمولی در برابر شکستن دارد. نکته مهم بعدی ، امنیت شیشه سکوریت می باشد . اگر فشار و یا ضربه وارده به شیشه سکوریت به حدی زیاد باشد که منجر به شکستن آن شود ، شیشه سکوریت به صورت ذرات ریز غیر برنده شکسته می شود ، در حالیکه شیشه معمولی به صورت قطعات نسبتا بزرگ و بسیار برنده و خطرناک شکسته خواهد شد .
مقاومت شیشه سکوریت در برابر گرما و حرارت نیز بیشتر از شیشه معمولی می باشد و می تواند تا سه برابر بیشتر از شیشه معمولی گرما و شوک حرارتی را تحمل کند .
2) قابلیت برش مجدد :
تفاوت دیگر شیشه سکوریت و معمولی در امکان برش مجدد می باشد . شیشه معمولی را می توان در ابعاد و اندازه های دلخواه هر بار که امکان داشته باشد برش زد ، در حالیکه این امکان برای شیشه سکوریت فراهم نمی باشد. شیشه سکوریت قبل از سفارش باید به صورت دقیق اندازه گیری شود و کلیه عملیات مورد نیاز از قبیل برش، سوراخکاری، لول زنی و … قبل از عملیات سکوریت شدن رو آن اعمال گردد .
با توجه به اینکه جهت تولید شیشه سکوریت نیاز به انجام عملیات ویژه سکوریت کردن می باشد ؛ بدیهی است که قیمت شیشه بیشتر از شیشه معمولی باشد . قیمت شیشه سکوریت بسته به ضخامت ، نوع و ابعاد ، حدود 1.5 الی 4 برابر شیشه معمولی با همان ابعاد و ضخامت می باشد .