عباس زینعلی اظهار کرد: تغییر بافت اجتماعی در ایران و بخصوص در تهران شکل گرفته است. طبقات متوسطی در این دگرگونی ایجاد شده که برای تثبیت موقعیت زندگی خود به تهیه خانه با کیفیتتر روی آوردهاند. استطاعت این گروه نیز خانههای دارای محدوده قیمتی ۵۰۰ میلیون تومان است.
وی افزود: تراکم معاملات را که مشاهده میکنیم میبینیم بیشترین خرید و فروش در مناطق ۵، ۴ و ۲ شکل گرفته که جزو مهاجرپذیرترین مناطق شهر تهران محسوب میشوند. در سالهای اخیر شاهد بودیم خانوادههای بسیاری از سایر شهرها به این مناطق مهاجرت میکنند.
این کارشناس مسکن با اشاره به منطقه سعادتآباد گفت: زمانی در سعادتآباد این اتفاق افتاد که از بسیاری نقاط کشور خانوادههایی که توانایی مالی مناسبی پیدا کردند به این منطقه آمدند و باعث تغییر بافت جمعیتی در آنجا شد. هم اکنون نیز شرایطی فراهم شده که بعد از طی دوره طولانی رکود، تحولی در معاملات مسکن در مناطقی از غرب و شرق تهران شکل گرفته است؛ اما چندان ناشی از شرایط عمومی رونق نیست و در آن مدار قرار ندارد.
زینعلی تاکید کرد: از سوی دیگر میبینیم خانوادههایی از جنوب شهر که طی پنج سال اخیر توانمندی اقتصادی بالاتری نسبت به قبل پیدا کردهاند به بافتهای شمالی تغییر مکان میدهند. این موارد منجر به رشد معاملات در مناطقی شده که از سرانه خدماتی مناسبتری برخوردارند.
وی با بیان اینکه جنس معاملات از نوع تبدیل به احسن کردن است اما رونقی دیده نمیشود گفت: احتمال رشد قیمت در مناطق مقصد وجود دارد اما نمیتواند منجر به جهش قیمت در کوتاه مدت و میانمدت شود؛ چرا که ظرفیت رشد ناگهانی در تمام مناطق تهران وجود ندارد. اگر هم احیانا چنین اتفاقی رخ دهد به فاصلهی زمانی باید منتظر رکود عمیقتری در بخش مسکن باشیم که به نفع فعالان و واسطهگران این حوزه نیست.
این کارشناس مسکن تصریح کرد: اگر جهش قیمت در بخش مسکن اتفاق بیفتد تمام نقدینگی به این سمت میآید و بعد حباب بزرگتر میشود. سپس در دورهای به رکود میخورد. تاثیر افزایش قیمت مسکن در سایر سطوح زندگی شهروندان وارد میشود و به تورم در تمام سطوح میانجامد. اما همانطور که گفتم انتظار سونامی قیمت در بخش مسکن بعید به نظر میرسد.