ترفند و ایده, معماری

معماری ساختمان مسکونی در یزد

موقعیت: صفاییه، یزد

معماران: محمد خاوریان، امیر شهراد

تیم طراحی: صدف قناویز باف

تاریخ: 1394 – 1395

مساحت زمین: 800 مترمربع

مساحت ساخته شده: 1300مترمربع

مهندس عمران: شاهین عباسی

تاسیسات مکانیکی: احسان الوان ساز یزدی

تاسیسات الکتریکی:  مهندس محب الخامس، مهندس میرزایی

اجرا: محمد مشرف

نظارت: امیر شهراد، محمد خاوریان

عکاس:  حسین فراهانی

جوایز:

– فینالیست جایزه معمار در بخش بازسازی،‌ سال ۱۳۹۵
– برگزیده مسابقه معماری آسیا در بخش بازسازی، ۲۰۱۶

از زبان معمار: ساختمان یست خانه، یک بنای ده ساله در بافت جدید شهری یزد بود که کارفرما با همکاری و پیمانکاری یک گروه معماریدیگر، اقدام به بازسازی آن نموده و در مرحله پایانی سفت کاری و انجام بخشی از نازک کاری، تیم پیمانکار و معمار نظر کارفرما را تامین ننموده و بر این اساس، بازسازی این ساختمان در این مرحله به ما واگذار شد. در بررسی های اولیه که از ساختمان به عمل آمد، متوجه این موضوع شدیم که کاربری ها به شیوه ای نامناسب چیدمان شده و در وضعیت درستی قرار ندارد. همچنین، از بیرون نیز غیر یکپارچه و به مانند بقیه ساختمان های بافت جدید شهری فاقد هویت است.

با توجه به قرارگیری ساختمان، در نبش یک چهارراه و دارا بودن دو نمای غربی و شمالی به دنبال فکر و ایده ای برای بهینه سازی فضای درون و بیرون ساختمان با روشی مناسب بودیم که بتواند نیازهای اساسی همجواری ها و ارتفاع همسایه ها در نظر گرفته شود. در بررسی های اولیه از شهر یزد، نکته جالبی توجه ما را جلب نمود که اصولا مردمی که امروزه در شهر یزد زندگی می کنند، روش زندگی و ذهنیت بسیار ثابتی در گذر زمان نسبت به مساله خانه داشته و دارند و این مساله ما را بر آن داشت که نیازهای امروزه یک خانواده یزدی مانند محرمیت، حیاط اندرونی و بیرونی، فضاهای عمومی و خصوصی مجزا، آشپزخانه بسته و … را در غالب نیازهای امروزی یک خانواده دوباره چینی کنیم.

با توجه به موقعیت قرارگیری ساختمان، در دو جبهه غربی و شمالی و بررسی های اولیه به عمل آمده از ساختمان، این موضوع نظر ما را جلب نمود که بیشتر قسمت های بنا، با توجه به بزرگتر بودن ضلع غربی نمای ساختمان، از این ضلع رو به خیابان نورگیری دارند. همینطور، یک باغچه نیز در قسمت شمالی زمین که جز ملک بود به عنوان ورودی مطرح شده بود. با توجه به درخواست کارفرما از قسمت شمالی زمین ما به فکر اضافه کردن پوسته ای به بنا شدیم که فضاهایی که بین پوسته و ساختمان به وجود میآیند به عنوان فضای باز محصور تعریف کنیم که علاوه بر اضافه شدن زمین به خانه مساله محرمیت را  نیز حل کنیم  و همچنین مشکل نا هماهنگی همجواری ها هم همزمان در نظر گرفته شود و با این روش در ضلع شمال معضل پنجره های رو به خیابان را تبدیل به پنجره های رو به حیاط کنیم.این پوسته در قسمت غربی امتداد داده شد و ارتفاع آن را به اندازه ساختمان گرفتیم که در جبهه غربی نیز کار سایه اندازی را انجام داده و به علاوه فضای اقامتی در غرب را نیز به داخل کشاندیم  و یک راهرو پشت آن تعریف کردیم که علاوه بر نورگیری  ارتباط با حیاط اصلی را از طریق ورودی  اضافه کنیم.

در قسمت درون خانه یک فضای گنبدی بلند قرار داشت که ما از آن به عنوان فیلتر برای تقسیم خانه به دو بخش شمالی و جنوبی استفاده کردیم که در قسمت شمالی فضاهای خصوصی مانند آشپزخانه و اتاق نشیمن و خوابها را قرار دادیم و در قسمت جنوبی رو به حیاط اصلی اتاق مهمان و پذیرایی را قرار دادیم.

پلان دیاگرام، برش و …. (برای بزرگنمایی، بر روی تصاویر کلیک کنید)