بازار اجاره مسکن در روزهای کرونایی چگونه میگذرد؟
از سوی دیگر مستاجرانی که این روزها قراردادشان به اتمام رسیده اضطراب جاجایی را دارند. محمودزاده، معاون وزیر راه و شهرسازی در این خصوص گفته که تمدید قراردادهای اجاره مسکن جزو پیشنهادهای وزارت راه و شهرسازی به ستاد ملی مبارزه با کرونا جهت حمایت از مستاجران است که این ستاد نیز هنوز پروتکلی را برای بازار اجاره تعیین نکرده است.
پیش از این هم وزارت راه و شهرسازی برنامههایی را برای کنترل بازار اجاره مد نظر قرار داده بود؛ برنامه هایی مثل اجارهداری حرفه ای، کمک به بخش خصوصی برای تکمیل واحدهای نیمهساز درون شهرها با هدف ورود آنها به بازار اجاره و اجرای طرح اقدام ملی مسکن.
اما اینکه آیا میتوان با توجه به قوانین مربوط به حقوق مالکیت، صاحبخانهها را مجبور کرد قرارداد مستاجران را تا یک سال دیگر تمدید کنند یا اینکه برای چند ماه به آنها فرصت بدهند، سوالی است که به نظر میرسد پاسخ به آن چندان راحت نیست. اصولا هم نمیتوان مالکی را به زور مجبور کرد اجازه دهد مستاجری که برای او مشکلاتی ایجاد کرده چند ماه دیگر در خانهاش سکونت کند.
گزارشهای میدانی از آخرین وضعیت بازار اجاره در شهر تهران از آرامش قیمتی این بازار در مقطع کنونی حکایت دارد. در بخش فروش هم به جز معدود فایلهای مرغوب، رشد قابل توجهی در قیمتها مشاهده نمیشود. البته واسطههای ملکی می گویند که وضعیت فعلی ناپایدار است و همه چیز به مدت زمان ماندگاری کرونا بستگی دارد.
اما آنچه مسلم است اینکه حتی بعد از از فروکش کردن کرونا، توان متقاضیان در بخش اجاره عامل تعیین کننده در میزان افزایش نرخها است و به همین دلیل نمیتوان انتظار داشت میانگین نرخ رشد اجارهبها در سال جاری از حدود ۳۰ درصد سال گذشته فراتر برود.